dilluns, 10 de maig del 2010

Posidònia

Posidonia oceanica
v.s Caulerpa Taxifolia

L'aigua del mar Mediterrani representa no més del 0,7% del total de les aigües de tot el planeta. Però tot i això hi podem trobar milers d'espècies. Una d'elles és la Posidònia Oceànica. Aquesta és planta submarina esta amenaçada per una altra planta, anomenada Caulerpa taxifolia. Aquestes plantes viuen bastant a la vora de la superfície del mar. Les dues plantes volen viure en el mateix lloc. De la manera que la Caulerpa és posa sobre de la Posidònia i la tapa. Nomès es troba aquesta amenaça en algunes zones del Mediterrani.
DESCRIPCIÓ DE LES ESPÉCIES

La Posidonia Oceanica en les seves fulles, que son llargues hi conté materia orgànica de la cual casi tots els peixos s'alimenten. Per això en les praderies de Posidònia hi ha tanta biodibersitat. Contre mes profund sigui el terreny menys posibilitats hi ha de que trobem exemplars. Normalment no les trobem mes abaix dels 25m.
La Caulerpa Taxifolia posseeix una tija reptant anomenat estoló, del qual prové el seu nom. Aquest estoló pot superar el metre de longitud i està fixat al substrat per les arrels. D’aquest estoló apareixen unes fulles anomenades (frondes). Les frondes de la Caulerpa poden mesurar entre 5 i 65 cm de longitut, que estan construïdes per nombroses expancions anomenades (pínnulas).
A diferencia de la Posidonia la Caulerpa te la virtud de crixa moltmes rapid que la Posidonia.
Caulerpa: Hi ha uns quants tipus. Alguns dells son, per exemple: Caulerpa Taxifolia, Caulerpa Racemosa, Caulerpa veravalensis, Caulerpa Mexicana, Caulerpa prolifera. Ampliament s'utilitza com a planta ornamental en els aquaris d'aigua salada. Com totes les plantes s'alimenta fent servir la fotosíntesi.
ORIGEN DE L'APARICIÓ DE LA CAULERPA I LES SEVES CONSEQÜENCIES
Tot aquest conbat va començar en un laboratori de Mònaco en el 1984. Aquesta alga nomès acabà d'anar a parar al Mediterrani, es va escanpar rapidament. La Caulerpa que de moment s'ha trobat que pot ser mès perillosa es la Caulerpa Racemosa, i es coneixen 6.000 especies de Caulerpa Racemosa. Al Mediterrani hi ha unes 450 especies agrupades en 37 families. En un estudi es van descobrir 31 de les 450 especies, agrupades en 13 families.


La Posidonia necesita molta llum per això se situa molt alabora de la superficie, però des de que va apareixa la Caulerpa com que tambe necesita la mateixa llum que la Posidonia, la Caulerpa la tapa i es posa a sobre per revre la llum ella.
La Caulerpa pot aguantar temperatures bastant baixes, com per exemple 7ºc, 10ºc,15ºc. Pot colonitzar tot tipus de substrat. Alguns submarinistes l'han observat a 99 metres de profunditat. Si hi ha alguns hiverns que fa molt fred, superviveix sense tindre cap problema.
A poc a poc la Caulerpa domina o elimina les altres algues i afecta les Posidònies. La fauna pateix igualment canvis importants, en particular la fauna fixa (gorgònies, esponges ...) o poc mòbils (erizos. ..). Un fragment de alga pot viure fora de l'aigua durant mes d'una setmana.
SITUACIÓ ACTUAL
Quan trobem una especie de Caulerpa la primera cosa que em de fer es avisar a algun laboratori o institut que estudïn la Caulerpa. Quan els experts o les persones que tenen permis es disposen a arrancar (per motius) la Caulerpa, an de tindre molta comte, per que en el trajecte de pujada a la superficie se li pot caure un fregment i colonitzar una altre zona.
La Posidonia i la Caulerpa tenen una caracteristica igual, les dos necesiten la mateixa llum i espai. Quan la Caulerpa es va escmpar per el mediterrani en el loboratori de Monaco, va provocar que la Posidonia se li poses la Caulerpa a sobre, per motius de llum i espai. La Caulerpa ha causat molts canvis a la fauna submarina. Creix molt rapidament, al contrari de la Posidonia.

Informació obtinguda de: www.vikipedia.com/ marenostrum/ cibclubcv/ http://issuu.com/jcarmonaespinosa/





Aleix Godina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada