dissabte, 24 d’abril del 2010

Tercer mon

Que es el tersern?


El terme Tercer Món va ser encunyat en els anys cinquanta per referir-se als països d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina poc avançats tecnològicament, amb economia dependent de l'exportació de productes agrícoles i matèries primeres, altes taxes d'analfabetisme, creixement demogràfic galopant i gran inestabilitat política.

Aquests països, molts d'ells recentment independitzats de les potències colonials europees, es van articular políticament a la Conferència de Bandung el 1955 i en el moviment de països alineats. El Tercer Món dels països no alineats es distingia així del Primer Món de nacions desenvolupades capitalistes i el Segon Món alineat al voltant de la URSS.

Encara que aquest terme se segueix utilitzant per designar els països subdesenvolupats, el concepte de Tercer Món s'ha anat buidant de contingut en un doble sentit. En el polític, en desaparèixer el bloc soviètic, en l'econòmic, en emergir països industrialitzats nous com Taiwan o Corea del Sud i els països petrolífers de l'Orient Mitjà.


També existeix primer, segon i quart món:


Primer món: són les nacions desarrollades i capitalistes.



Segon món: són economíes nacionals socialistes entorn a Russia.



Quart món: es la gent que viu en el primer món, però que viuen per sota del nivell dels del primer món.




Dídac Vernis Ferreró


















http://www.historiasiglo20.org/GLOS/tercermundo.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada